Blåmusslor
Blåmusslor är den vanligaste sortens musslor i svenska butiker. Både odlade och viltfångade musslor säljs året om, men de är smakmässigt som allra bäst under senvintern.
Blåmusslor finns längs svenska och norska västkusten och i hela Östersjön upp till Bottenviken, men inte i Finska viken.[1]
Den som plockar musslor själv vis kusterna bör vara medveten om att musslor lätt samlar på sig gifter, och kan ge matförgiftning vid exempelvis algblomning.
Miljöpåverkan
Repodlade musslor lever i allmänhet på havets planktonalger, och är ett mycket bra miljöval året om. De odlade musslorna säljs i Sverige i blå nät, till skillnad från de viltfångade, som säljs i röda.
Storskaligt musselfiske förstör havsbottnarna, köp alltså helst repodlade.
Hållbarhet
Näringsvärde
Länkar
- ↑ Enligt svensk fisk, läst den 6 mars 2011